Angst bij kinderen

Gepubliceerd op 22 april 2021 om 21:11

Door verhalen en sprookjes kunnen er angsten ontstaan bij kinderen. Angst dat er een krokodil onder het bed ligt, angst om in hun broek te plassen, angst om gepest te worden en er zijn nog veel meer redenen waarom je kind bang kan zijn. Dit komt regelmatig voor en vaak is er geen reden tot zorg. Het is vaak al genoeg wanneer een volwassene het kind leert begrijpen of dat het kind ervaart dat het zich serieus genomen voelt.

Om de angst van je kind goed te begrijpen, ga je in gesprek. “Waarom is je kind bang en hoe voelt je kind zich hierbij?” Soms kan een kind dit door de angst zelf niet onder woorden brengen of vindt het taal überhaupt nog lastig en kan het nog niet alles goed verwoorden.  

 

In beide gevallen is het van groot belang om de emoties te oefenen en te benoemen. Hoe voelt je kind zich hierbij? Spannend, verbaasd, nieuwsgierig of bang bijvoorbeeld. Met deze emoties kun je gedurende dag te werk gaan. Wanneer je weet welke emotie je kind heeft bij het zien van het bed, bijvoorbeeld spannend, kun je hiermee aan de slag. 

 

Wat je vooral NIET moet doen, is vertellen dat het helemaal niet spannend is, want op dat moment ontken je als ouder het gevoel van je kind. Je kind zal jou dan ook niet meer serieus nemen. Wat je wel kunt doen, is samen onder het bed kijken, niet te veel aandacht besteden aan het negatieve en vooral benoemen wat je wel ziet onder bed en in de rest van de kamer. Gebruik de fantasie van je kind, vraag wat er onder het bed zou kunnen liggen.  

“Een krokodil? Nou dat is een heel groot dier, zou dat passen?” Op deze manier ga je een luchtige en fantasierijke dialoog aan, waarin je kind even niet meer denkt aan het negatieve.  

 

Bij het plassen in de broek is het juist de bedoeling om hier eigenlijk zo min mogelijk op te reageren. Dit is een ontzettend moeilijk proces voor je kind en wanneer je kind elke dag te horen krijgt dat het weer een “ongeluk” is, zal het het gevoel krijgen dat het faalt. Benoem in plaats daarvan feitelijk wat er op dat moment gebeurt, zoals: ‘O, je hebt een natte broek. Laten we deze uittrekken, ik heb hier een droge broek voor je.’ Deze manier van communicatie is een methode van How2Talk2Kids. Deze methode passen wij ook zelf toe in onze coaching-werkzaamheden. Meer weten? Lees onze blog over How2Talk2Kids!  

 

Het kan wel even duren tot je kind over de angst heen is. Het is hierin als ouder belangrijk om je kind de ruimte te geven voor vragen en om de emoties te benoemen. 

Ga niet in op het negatieve maar buig het om tot een positief gesprek  

 

Angsten zijn er in allerlei vormen en op elke leeftijd kan er een angst ontstaan. Ze horen bij de normale ontwikkeling van je kind. Door angsten te ervaren, leren kinderen te leven met het feit dat ze bang kunnen zijn. In de loop der tijd leren zij de angsten op waarde te schatten, waardoor zij het ontgroeien. Iedere ontwikkelingsfase wordt gekenmerkt door zijn eigen angsten. 

 

Zou je hier liever één op één begeleiding voor willen hebben? Vul het contactformulier in en dan nemen wij contact met jou op. 


«   »