Emoties

Gepubliceerd op 16 april 2021 om 11:53

Voor de persoonlijkheidsontwikkeling is het belangrijk om bewust te zijn van emoties. Het opkropen van emoties kan zich omzetten naar frustratie. Emoties uiten is ook een manier van communiceren. Door emoties vroeg te benoemen, kan een kind zich ook uiten en verstaanbaar maken. Emoties helpen het kind maar ook jou, eigenheid te ontdekken. Hier kan je al vroeg mee beginnen.

“Huilen mag, maar het hoeft niet.”

Door een emotie een naam te geven, kan een kind zich zelf beter begrijpen. Als een kind boos is, kan je zeggen “Ik zie dat jij boos bent. Jij wilt een snoepje, maar dat mag niet van mij. Jij vind het jammer. We gaan zo eten. Als jij nu een snoepje krijgt, is er minder plek voor het avondeten.” Je zal al snel merken dat een kind ook zijn eigen emoties benoemd “Mama, daar word ik boos van. Ik wil graag een snoepje maar het mag niet van jou. Ik vind dit jammer.” Maar vergeet ook niet de vrolijke emoties!

“Ik zie dat jij plezier beleeft in het fietsen. Ik ziet dat aan de lach op jouw gezicht.”

Voor kinderen die wat moeilijker met hun emoties kunnen omgaan, kunnen niet altijd het geduld opbrengen om naar jou te luisteren, juist omdat ze zo in hun emotie zitten. Je kan ook werken met foto’s of kaarten. Een voorbeeld: Lotte lijkt boos, verdrietig en gefrustreerd. Het lukt haar niet om kenbaar te maken wat er aan de hand is. Haal de kaarten erbij en laat haar aangeven wat zij voelt. Benoem hierbij ook dat deze emotie er mag zijn en dat jij er ook bent voor haar om hier over te praten. Huilen lucht op en ontlaad.

We hebben het nu in grote lijnen over boos en blij, maar denk ook aan angst en spanning. Meer over weten? Neem contact met ons op via het contactformulier!

Vergeet daarin ook niet jouw eigen emoties. Als jij meegaat in de boosheid van het kind of zelf geïrriteerd raakt, neemt het kind jouw emotie over en blijf je in een boze sfeer. Dit kan soms echt moeilijk zijn, daar zijn wij van bewust. Juist daarom bieden wij coaching aan huis. Door de situatie te observeren en jou als ouder hierin te begeleiden.

 

“Jouw emoties zijn net zo belangrijk als die van jouw kind.”


«   »