Belonen

Gepubliceerd op 4 maart 2021 om 15:23

Deze blog hangt heel veel samen met straffen. We belonen onze kinderen vaak met goed gedrag of als onderhandeling tijdens het straffen. Dit horen wij vaak rond de feestdagen, ontwikkelingen (denk aan zindelijk worden) of bij goed gedrag. Als er iets is wat we niet willen, dat onze kinderen calculerende burgers worden en dat er altijd iets tegenover moet staan. "Als ik dit doe, wat krijg ik dan?" Vaak werken deze technieken voor korte duur.

Een voorbeeld; de sticker methode om in het eigen bed te slapen. Het kind krijgt een sticker als hij in zijn eigen bed heeft geslapen. Het kind ontwikkeld “Als ik doe wat mijn ouders zeggen, krijg ik iets wat ik leuk vind.” Maar er komt een moment dat het kind zegt “Paw patrol stickers zijn niet leuk. Ik wil lego.” Het gaat er dan meer om, wat kan ik krijgen. Je zal ook zien dat de beloningen (misschien wel onbewust) groter worden dan dat je als ouder voor ogen had. Ook gaat het spannende ervan af. Het kan ook zijn dat jouw kind na de tweede sticker denkt “Ik wil helemaal geen sticker, maar ik wil gewoon bij jou in bed liggen.”

Wat nou als je een onzichtbare sticker kan geven? De woorden “Ik ben trots op jou. Jij hebt het helemaal alleen gedaan.” Een beloning hoeft niet altijd tastbaar te zijn, maar eerder waardevol.

Ga ook na waar het vandaan komt dat jouw kind niet in zijn eigen bed wilt slapen. Is hij bang, voelt hij zich niet veilig of zoekt hij zijn grenzen op bij jou? Zou je het fijner vinden dat wij verschillende situaties observeren? Meld je aan voor coaching aan huis. Dan kunnen wij jou nog meer tips geven.


«   »