Straffen

Gepubliceerd op 4 maart 2021 om 15:21

Ieder huishouden heeft een manier van straffen. We kennen allemaal de time-out, de strafstip of de compensatie. Maar hoe kan ik mijn kind corrigeren of grenzen stellen zonder het kind te “straffen”.

Wij zijn beide opgevoed met het belonen en straffen. “Als je nu niet de tafel dekt ga je zonder eten naar bed. Niet spelen met je eten, anders ga jij zonder eten naar bed. Als jij mij slaat, sla ik jou terug. Je krijgt een snoepje als je lief bent.” Je kent de uitspraken misschien wel. Even voor de duidelijkheid, onze ouders hebben het niet fout gedaan, maar het kan anders. Je straft op deze manier het kind met een ontzeggen van een basisbehoefte of op een negatieve manier. En de laatste uitspraak “als je lief bent krijg je een snoepje” kan onduidelijk zijn. Een kind kan denken “ben ik dan niet lief?”

Oké, maar hoe los ik deze situaties dan op en bestaat er positieve manier van straffen?

Een voorbeeld: Communiceer concreet wat jij verwacht van het kind. “Jack, jij mag vandaag de tafel dekken. Wij hebben 5 borden nodig.” Word niet boos of gefrustreerd als er dan geen glazen op tafel staan, maar benoem dit. “Naast elk bord mag ook een glas.” Hoe vaak jij dit herhaalt, hoe sneller het kind het oppakt. Je zal zien dat hij in het vervolg na de borden, de glazen op tafel zal zetten. Herhalen is leren. Zo kan de avondmaaltijd rustig en ontspannen starten. Heb geen verwachtingen die een kind niet kan waarmaken.

De avondmaaltijd is in de meeste gezinnen een moment van samenhorigheid en een ritueel. Iedereen is aanwezig en kan vertellen hoe zijn dag is geweest. Wees duidelijk in de taken, verdeel ze eerlijk, laat elkaar uitpraten en communiceer concreet. Merk jij dat er onrust of onduidelijkheid is over de taken, maak het dan tastbaar en zichtbaar door bijvoorbeeld een schema. Je kunt het schema naar behoefte van jouw gezin maken. Een schema kan duidelijkheid, structuur en voorspelbaarheid bieden. Voor oudere kinderen kan je dit uitschrijven maar met kinderen van 3 jaar kan je dit doormiddel van plaatjes aangeven.

Spreek vanuit jouw gevoel. “Ik zie dat jij jouw bord hebt opgeruimd. Daar word ik blij van.” Maar wees ervan bewust dat jouw complimenten waardevol blijven.

Als jij tegen mij 5 keer per dag zegt “Je bent een fantastische kok” dan ga ik dat geloven (ook als is geen fantastische kok ben). Je kunt wel benoemen “Ik vind dat jij lekker hebt gekookt vandaag. De pasta was lekker en ik proefde de verse basilicum.” Als ik het zelf al lees, komt het laatste compliment ook oprechter over haha.

Meer weten over waardevolle complimenten? Volg onze verdiepingscursus Kindertaal. Liever hulp bij een schema of ritueel? Neem dan contact op met ons. 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.