Respectvolle Verzorging

Gepubliceerd op 19 februari 2021 om 18:54

Omdat hechting zo belangrijk is in de visie van Emmi Pikler zijn bijvoorbeeld de verzorgingsmomenten zeer uitgebreid en ontspannen. Pikler noemt dit de ‘Respectvolle Verzorging’.

Ga om met het kind zoals je zelf ook behandeld wil worden.

Benoem alles wat je gaat doen en geef tijd om te reageren. Het kind is gelijk aan de volwassenen. Daarom gebruiken we geen ‘babytaal’ of verkleinwoorden. Onze intonatie is hetzelfde als wanneer we tegen een volwassene praten. Op deze manier geven we het kind respect, de ruimte zelf te ontdekken en te leren.

Om deze reden gebruiken wij in onze online coaching of coaching aan huis dan ook vrijwel geen verkleinwoordjes, zoals handje of voetje. De hand van het kind is uiteraard kleiner dan de jouwe; hierdoor ben je geneigd om ‘handje’ te zeggen, terwijl de hand van het kind juist een perfecte maat heeft passend bij die leeftijd. Het kind zal zijn eigen hand dan ook niet als klein ervaren.

De visie van Emmi Pikler neemt je mee in de opvoeding en maakt je bewust om door de ogen van het kind te kijken. Wat ziet het kind om zich heen en waar ziet het kind mogelijkheden in?

Dit laatste zien volwassene vaak heel anders dan het kind. Volwassenen zien vaak gevaar of handelen nog even snel om dat glas van de tafel te halen. Door het kind de ruimte te geven, leert het kind op zichzelf te vertrouwen en zal het zich aanpassen aan de omgeving om tot een juiste oplossing komen om bijvoorbeeld dat glas op een voorzichtige manier van de tafel te pakken. De volwassene is in de buurt mocht het mis gaan, en als het dan toch mis gaat, is dat juist een leerzaam moment voor je kind.

In de ruimte die je het kind geeft, leert het kind coördineren, grijpen en is het bezig met zijn concentratie. Als het glas op dat moment omvalt, zal het kind de volgende keer nog meer gefocust zijn om een succesmoment te behalen. Kinderen zijn leergierig, doorzetters en blijven zoeken naar oplossingen, zolang ze de ruimte krijgen van de volwassene.


«   »