Sneeuwpret

Gepubliceerd op 9 februari 2021 om 20:57

SNEEEEEUW!!

Het zal je niet ontgaan zijn, de sneeuw! Instagram staat vol met foto’s op de slee, een sneeuwpop en natuurfoto’s. Maar wat kan je nog meer doen met koude elementen? Let op! Dit is heel leerzaam.

Als wij aan de natuur denken, zien wij deze buiten. Maar de natuur kan je ook naar binnen halen. Dit kan sfeer bieden, bijvoorbeeld een mooie kamerplant. Voor kinderen is dit al gauw een andere beleving, leerzaam en inventief. Maar hoe kan ik dit doen?

De leeftijden zijn een grove schatting. Kijk waar jouw kind behoefte aan heeft.

Baby’s 0 – 12 maanden

 • Sensomotorisch: Pak een bak en vul deze met sneeuw (of andere elementen). Kinderen in deze leeftijd ontdekken met hun zintuigen. Denk hierbij aan voelen met de handen, kijken met hun ogen en ruiken met hun neus. Door natuurlijke materialen te gebruiken, is het niet schadelijk voor een kind en kan een kind veilig ontdekken.

Dreumessen 1 jaar – 2 jaar

 • Grove motoriek: Laat een kind ervaren hoe het is door in de sneeuw te lopen. Probeer een helling op en af te lopen. Hierbij gebruikt een dreumes zijn kracht en ontdekt hij zijn balans.

Peuters 2 jaar – 4 jaar

 • Oorzaak en gevolg: Maak kennis met sneeuw. Benoem het gevoel, laat zien wat je ermee kan want ze ervaren nu veel meer bewuster. Voel de sneeuw met je handen en benoem dat het koud is. Zet een bakje sneeuw in de woonkamer en laat zien dat het smelt.

 

Proefjes boven de 4 jaar (of jonger als zij dit kunnen begrijpen natuurlijk)

IJs en sneeuw laten smelten.

Wat heb je nodig?

 • Twee bekers
 • Een handje vol sneeuw
 • Twee ijsblokjes

Wat gaan we doen?

We stellen eerst de vraag; Als beide smelten, in welke beker houden wij dan meer water over?

Je laat de beker staan op een warme plek en kijkt na ongeveer een half uurtje welke beker voller zit. De beker met de ijsklontjes zou voller moeten zitten. In sneeuw zit meer lucht en een ijsblokje is “compacter” als je kijkt naar de dichtheid van het water.

 

Water en zout

Ondervind met jouw kind of zout, sneeuw laat smelten.

Wat heb je nodig?

 • Sneeuw
 • Zout

Zout verlaagt het vriespunt van water. Water met een schep zout bevriest bijvoorbeeld pas bij min tien graden. Gewoon water zonder zout bevriest al bij nul graden.

 

Kan ik zonder lijm een touwtje vast maken aan ijs? JA! Dat kan.

Wat heb je nodig?

 • Een ijsblokje
 • Een touwtje
 • Een heel klein beetje water
 • Zout

Wat ga je doen?

 1. Maak het touwtje nat met het water. (op het punt waar je hem wilt laten plakken)
 2. Houdt het touwtje op het ijsblokje en strooi de zout op het punt waar het touwtje nat is.
 3. Zorg ervoor dat het touwtje 30 seconde op dezelfde plek blijft liggen.
 4. Wat gebeurt er nu?

Zout verlaagt het vriespunt van water. Met andere woorden, zout laat ijs smelten. Door zout toe te voegen aan de bovenkant van het ijsblok smelt het water en wordt het touwtje vermengd met het water. Als je wacht, zal het water uiteindelijk opnieuw invriezen en het touwtje vast laten vriezen in het ijs.

Tag ons in jullie foto op instagram en laat weten hoe jij de sneeuw, kou en de proefjes hebt ervaren!


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.