Reggio Emilia

Gepubliceerd op 14 januari 2021 om 19:05

Wat houdt de Reggio Emilia-visie in?

 

Loris Malaguzzi, pedagoog en filosoof, is de grondlegger van de Reggio Emilia-visie. Reggio Emilia is een stad in Italië. Hij zette na de Tweede Wereldoorlog scholen en educatieve projecten op en brak daarbij met pedagogische en onderwijskundige tradities. Zijn eerste school startte hij in Reggio Emilia en hier ontwikkelde hij zijn pedagogische visie. In de visie van Reggio Emilia staat luisteren centraal in plaats van vertellen. Kinderen worden geboren met vele mogelijkheden; zij zijn sterk, krachtig en creatief. Kinderen zijn onderzoekers, leergierig en nieuwsgierig. Wij als volwassenen kunnen kinderen mogelijkheden bieden om zich op hun eigen wijze te ontwikkelen, want ieder kind is uniek.

Een kind is omgeven door drie pedagogen. Nummer één zijn andere kinderen (bijvoorbeeld op een kinderdagverblijf of broers en zussen), nummer twee zijn de volwassenen en nummer drie is het geboden materiaal en ruimte. Communicatie is een centraal begrip binnen de ontwikkeling van het kind. Iedere taal heeft zijn eigen kracht en mogelijkheden. Communicatie kan zich uiten in dans, muziek, drama, op papier en zo verder.

 

Wil jij weten hoe jij deze visie thuis kan toepassen? Heb jij een vraag? Neem contact op via het contactformulier of laat hier onder een reactie achter.


«   »